Un produs Blogger.

Premianții fără premii

Premianții fără premii, șase luni de campanie

luni, 7 aprilie 2014

Dragi prieteni, cu emoție vă anunț faptul că, sâmbătă 12 aprilie 2014, se împlinesc șase luni de zile de când a debutat Campania PREMIANȚII FĂRĂ PREMII. În jumătate de an, în fiecare sâmbătă la ora 11, valorile umane au fost prețuite în mod public de către membri societății. Faptul că suntem la un moment aniversar ne determină să vă invităm la un moment deosebit, la un moment de recunoștere și de recunoștință în fața unui alt om de valoare. De data aceasta este vorba despre o minune de om, un suflet extraordinar, care vede viața cu ajutorul muzicii și vine să ne-o arate și nouă. Vlad Ciotescu vede clapele pianului cu degetele și o face atât de frumos încât ai impresia că visezi uitându-te la el.
Din frumosul sufletului său, Vlad a oferit și celorlalți, a participat la numeroase concursuri, unde a fost prețuit de oameni de specialitate, a concertat în scopuri caritabile, arătând celor din jur cât de importantă este mâna întinsă a întrajutorare. Este un exemplu de altruism, talent și devotament, un reper pentru semenii lui.

Vlad Ciotescu vine sâmbătă, 12 aprilie 2014, să ne întâlnim cu el. Aveți ocazia să-l cunoașteți, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind, la ora 11.00, în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.

Vlad ne va oferi momente magice, se va așeza la pian și ne va cânta și încânta. Vă așteptăm la un moment deosebit alături de un suflet deosebit.

Privire retrospectvă
În octombrie 2013, mai precis în ziua de 12, o mână de oameni se adunau în fața statuii lui Decebal din Deva pentru a-I mulțumi primului om dintr-o serie plină de importanță în mod public. Privită la început cu scepticiscm, așteptându-se să se vadă scopul politic ascuns sau cine știe ce alt vicleșug, acțiunile săptămânale au căpătat consistență în mod gradual, bucurându-se acum, spunem noi, de respectul și încrederea comunității, manifestate prin susținerea campaniei cu prezența domniilor voastre.
O surpriză absolut plăcută a fost susținerea necondiționată care a venit din partea presei, care de fiecare dată a mediatizat evenimentul, fie prin anunțarea lui, fie prin relatarea acestuia.
Ce este demn de remarcat, faptul că PREMIANȚII FĂRĂ PREMII a ajuns să fie inclusă în agenda evenimentelor publice săptămânale, faptul că este avută în vedere de oameni atunci când își stabilesc programul de weekend. Toate aceste lucruri sunt generatoare de emoții pentru cei care au lucrat sistematic și susținut la organizarea evenimentelor și arată faptul că setea de valori, nevoia de repere, normalitatea recunoașterii oamenilor valoroși, precum și închiderea unui ciclu de cerere-ofertă în societate este, probabil, calea către un climat mai detensionat.
Am auzit mereu sau am spus chiar noi înșine “nu te întreba ce-ți oferă societatea, întreabă-te întâi ce oferi tu ei”, prin această campanie, oamenii care au slujit societatea, de cele mai multe ori în anonimat, au ajuns să primească răsplata socială, care a constat în mulțumirile sincere ale oamenilor. Au fost clipe de emoții puternice, oameni care au plâns de fericire, văzând alți oameni care au venit special pentru ei în spațiul public.
Campania PREMIANȚII FĂRĂ PREMII are ca scop și redescoperirea străzii ca liant în jurul valorilor morale, a acelor oameni care nu sunt neapărat vedete, dar care merită respectul celorlalți. Ieșirea în stradă pentru a aplauda semeni este un mod de a privi altfel spațiul public, prea des folosit doar pentru proteste, spectacole ieftine sau conflicte. În Deva, hunedorenii au arătat lumii că România are motive de mândrie.
PREMIANȚII FĂRĂ PREMII este și o propunere pentru un mod de viață, în sensul de a ne deprinde cu toții să vedem calitățile pe care le au oamenii din jur, să le mulțumim că le au, să-I încurajăm să meargă mai departe pe drumul pe care au mers deja, să simtă că le vedem și prețuim munca. Dacă vedem ușor defectele celor din jur, pentru calitățile lor poate că e nevoie de un scurt popas în agitația cotidiană.
Un alt obiectiv al campaniei a fost fenomenul de hunting, oamenii au început să vâneze premianți, să discute despre ei, să-i propună ca protagoniști la PREMIANȚII FĂRĂ PREMII.
Dar cel mai mare câștig în urma acestei campanii este coagularea oamenilor valoroși în piață, sâmbăta, pentru a premia oameni valoroși. Numai oamenii cu valoare intrinsecă pot recunoaște alte valori, le pot mulțumi și zâmbi alături de ele.
Redăm mai jos, spre aducere aminte, lista protagoniștilor, a premianților, cu mențiunea că asemenea lor sunt și alți români valoroși care merită cel puțin același respect.

1. Alexandra Flavia Marcu, alpinista care a cucerit cei mai înalți vulcani ai lumii cu tricolorul românesc
2. Claudiu Pălimariu, pompierul care a salvat în afara orelor de serviciu viața unei tinere de 18 ani, care s-a accidentat în râul Strei
3. Florin Bolosin, polițistul care, cu trei copii acasă, dintre care doi adoptați, a făcut demersuri pentru înfierea unui nou născut aruncat la gunoi de mama sa imediat după naștere
4. Imre Szuhanek, custodele de la Peștera Bolii, care a transformat locul într-o destinație culturală
5. Florin Hălăştăuan, ranger – reprezentantul Europei în Federația internațională a Rangerilor
6. Lucreţia Râmbetea, îngrijitor Sarmizegetusa Regia
7. Elena Sicoe, pictor popular – a reprezentat România la Festivalul internațional PĂSTRĂTORII DE TRADIȚII din Croația
8. Ileana Lucaciu, creatoare costume populare
9. Adrian Miheţ, meșter lemnar
10. Gheorghe Mununar, salvator minier
11. Raul Pipis, cel mai bun elev olimpic al județului
12. Petru Borza, meșter olar
13. Ştefan Grosu, la 97 de ani este cel mai bătrân salariat al României
14. Toma Coconea, sportiv, a reprezentat cu cinste România la competiții extreme
15. Anca Bondane, eleva pictoriță premiată de Împăratul Japoniei
16. Moş Crăciun, personajul care ne-a ținut vii sărbătorile de iarnă
17. Dan Răican, omul care, bolnav de Parkinson, se luptă pentru a-i ajuta pe alți semeni, tot bolnavi
18. Raul Oaida, tânărul care a uimit mapamondul cu mașina funcțională construită din piese de Lego
19. Petru Suciu, învățătorul care s-a izolat pentru a-i învăța carte pe copiii din Federi
20. Corneliu Birtok-Băneasă, inventatorul care a făcut cunoscută România cu invențiile sale menite să reducă consumul de carburant în timp ce mărește puterea motorului
21. Maria Oprea, poeta populară, care la 80 de ani luptă pentru apărarea limbii române
22. Ovidiu Luca, polițistul local care a salvat o mamă de la sinucidere
23. Avel Ritişan, cel mai bătrân salvamontist activ, cel care a condus prima expediție românească în Himalaya
24. Teodora Dobra, eleva de la liceul de artă care face mărțișoare cu costume populare în miniatură
25. Carlota Lakatos, doamna care a născut 15 copii
26. Florentina Marincu, sportiva anului la nivel județean în 2013
27. Alin Marian, omul care a transformat iubirea de animale în meserie și aobținut titlul de campion național, campion european și vicecampion mondial cu câinii lui
28. Echipa Discovering Transylvania - Sebastian Popescu, Viorel Gingu, Cristian Lungu, Ursu Florin, Catalin Vescan, Ciprian Lascu, Remus Suciu, Roxana Jit – echipa care a realizat din fonduri proprii un film despre frumusețile României și care a fost selectat de SAT1 pentru a fi inclus în grila sa programe
29. Alin Barna, hunedoreanul care militează pentru reînființarea echipei Corvinul Hunedoara și mocăniței, dorind să sporească atractivitatea turistică a localității sale, mun. Hunedoara.

Despre proiectul „Premianții fără premii”
E vremea să facem ceva.
A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.
Probabil vă întrebați cine sunt acești premianți și de ce nu au premii. Ei sunt oamenii de lângă noi pe care toți îi văd și nimeni nu-i "ascultă". Tăcuți duc România mai departe. Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor fără ca ei să fie cunoscuți. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi. Nu vor premii, nu au primit, nu știu că munca lor e prețuită de ceilalți și de aceea trebuie să le spunem asta.
Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi necunoscuţilor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.
Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României. 

Niciun comentariu:

 

Premianţii fără premii

search

Joia, la 17:00, se aude la radio

Most Reading