Un produs Blogger.

Premianții fără premii

Vânzătoarea de ghiocei

vineri, 21 februarie 2014

Cu paşi mărunţi, uşor legănaţi de anii purtaţi în spate, băbuţa se apropie de uşa casei. Mai aruncă o privire în urmă să vadă dacă nu cumva a uitat ceva "nearanjat". Lumina stinsă, aragazul e oprit - îşi aduse aminte de nenorocirea care s-a abătut asupra unei prietene vechi din cauza asta. Lăsase, uitase defapt, aragazul aprins şi a plecat la piaţă. A iubit-o Dumnezeu! Când s-a întors casa ei era în stradă. O explozie i-a devastat apartamentul modest de la marginea oraşului. -, apa e oprită... Clanţa a trosnit sub greutatea mâinii zbârcite, semn că uşa s-a deschis. De fiecare dată clanţa anunţa vecinii când bătrâna pleca de acasă. Nu a mai fost unsă de câţiva ani. Nici nu avea cine să o facă, bărbatul îi murise în război, băiatul e la casa lui, iar fata ei avea destule pe cap să se mai ocupe şi de uşa unei babe singure.
Şi-a strâns pe lângă ea pardesiul ponosit să se apere de vântul care adia afară. Nu era frig, dar la anii ei e greu să suporţi o răceală. Vorba aia, îşi spunea singură: "la balega moale puţină apă-i trebuie!". Un zâmbet i s-a culcuşit şugubăţ în colţul gurii. I-a plăcut toată viaţa să zâmbească măcar, dacă nu putea să râdă. Ajunsă în stradă a început să caute din priviri în jurul ei. Nu dorea să treacă pe lângă cineva cunoscut fără să dea bineţe. "De la o vârstă nu îţi mai permiţi luxul să ratezi ocaziile de a-i vedea pe prieteni". Cei care o cunosc, care-i ştiu viaţa, o privesc cu milă, cu compasiune şi o consideră o ciudăţenie oarecum. Gârbovită, dar demnă - ce stranietate în această asociere reală -, se luptă cu viaţa, nu pentru a o doborî, ci pentru a face faţă greutăţilor ei. Nu se plânge, deşi ar fi îndreptăţită, ba chiar de înţeles. Primăvara face mereu acelaşi drum.
S-a oprit lângă piaţă... Trage aer în piept şi răsuflă adânc. Drumul, nu prea lung, pare că i se lungeşte în fiecare zi. Nu îl mai străbate ca în tinereţe, e tot mai greu, tot mai istovitor. Doi tineri se apropie de ea, încetinesc pasul şi o privesc atent. "Hai, dragă, să îţi iau un trandafir de la florăresele din piaţă.", a zis tânărul îmbujorat de fericire că-şi ţine iubita de mână în văzul lumii. Ce minunăţie e asta, să te umfli în pene cu iubirea ta, să stârneşti zâmbete de admiraţie prin îmbujorările inocente ale obrajilor.
Dintr-o altă direcţie a trecut grăbit un bărbat cu pardesiu şi o servietă neagră. Aproape că alerga pe trotuar şi vorbea la telefon. Bine că a zărit-o la timp, altfel o dobora la pământ. "Cine ştie, săracul, ce griji o avea şi el", şi-a doamna în gând. Cu colţul baticului şi-a şters o lacrimă imaginară. Este un obicei al ei. Adeseori e văzută făcând asta. Poate că îşi plânge încă soţul care nu s-a mai întors. Lacrimile nu mai izvorăsc... au secat! A strâns din nou pardesiul pe lângă ea şi a privit lung la coşul pe care îl aşezase pe caldarâm. Pe măsură ce clipele treceau şi soarele înainta către apus strada devenea tot mai agitată. Unii îşi pregăteau weekend-ul, ieşirea la munte, alţii se grăbeau către case stabilind la telefoane ce filme aveau să vadă culcuşiţi în iatace şi cu un pahar de vin alături.
"Dă-i, dragă, şi tu ceva acolo", a zis o doamnă blondă, bine îngrijită, în timp ce trecea pe lângă ea agăţată de braţul unui bărbat cu fular Burberry. Pentru a-i demonstra sensibilitatea cu care e înzestrat, omul s-a oprit şi i-a pus în coş o hârtie de cinci lei.
Ziua a trecut, greu şi obositor.
Profesoara de geografie s-a aplecat cu greu şi a ridicat coşul de jos. Un buchet de ghiocei din cele patru învelite în staniolul recuperat din ambalajele de ciocolată aruncate prin parc murise. L-a aruncat la coş. Cu Celelalte trei buchete se va întoarce mâine.
Poate va avea noroc şi le va vinde.
Acum are bani de un kilogram de cartofi şi o pâine...
În drum spre casă a fost din nou atentă să nu omită să salute vreun necunoscut.
Poate că era pentru ultima dată.

Un comentariu:

Dan Orghici spunea...

Nu m-ai stors o lacrimă, au curs și curg și acum când trimit mesajul.
Te salut viață așa cum ești, te salut ca și cum ar fi pentru ultima dată!

 

Premianţii fără premii

search

Joia, la 17:00, se aude la radio

Most Reading