Un produs Blogger.

Premianții fără premii

Învăţarea învăţăturii

sâmbătă, 23 noiembrie 2013

A început şcoala! Nu acum, ci mai demult, din 15 septembrie. Atunci a fost startul pentru un nou an de muncă. Profesori, elevi şi părinţi s-au înhămat la jugul desluşirii slovelor. Fiecare cu contribuţia lui. Primele zile de şcoală sunt, şi aşa au fost dintotdeauna, dedicate resocializării şi depănării amintirilor. După ce fiecare copil s-a lăudat cu isprăvile făcute în vacanţă, gândurile lor au zburat la cu totul altceva. O să fie destui care să mă contrazică. Şcoala, procesul didactic a fost lăsat pe un plan secund. Sigur că mai sunt şi excepţii, dar acestea sunt atât de puţine la scara întregului sistem de învăţământ că ele trec aproape neobservate.
Îmi doresc să fim cu toţii mai atenţi la ceea ce înseamnă viitorul şcolii româneşti. Un dascăl preocupat de goliciunea frigiderului de acasă nu va da niciodată un randament suficient la catedră. Aceleaşi simptome, de delăsare, le prezintă şi elevii proveniţi din familiile sărace sau din cele dezorganizate. Dar încep să arate acelaşi dezinteres şi copiii crescuţi în familii care nu au nicio problemă materială. Efectele vor fi dezastruoase! Nu acum, ci peste 10-15 ani! Pregătirea tinerelor generaţii pentru preluarea destinelor ţării trebuie să fie o prioritate de grad zero pentru noi, pentru români.
Ca gazetar am participat la câteva razii făcute de forţele de ordine care aveau ca rol scoaterea elevilor din baruri şi trimiterea acestora înapoi în bănci. Astfel de demersuri sunt de departe efectul unei furtuni într-un pahar cu apă. Măsurile sporadice şi locale nu vor putea determina o schimbare la nivelul sistemului didactic dacă nu sunt susţinute de măsuri la nivel naţional. Dar înainte de toate e nevoie de susţinerea părinţilor.
Recunosc că scriu aceste rânduri din egoism. Nu vreau să mă tem la bătrâneţe să merg la medic, la avocat, judecător, gândindu-mă că aceştia şi-au luat diplomele prin noroc sau şpagă! Vreau să ştiu că merg la profesionişti, care sunt bine plătiţi pentru munca lor şi respectaţi pentru probitatea profesională. Pentru a ajunge la situaţia asta este nevoie de măsuri pe termen mediu şi lung, care să fie luate rapid.
Este vremea să reînvăţăm cum se învaţă. E obligatoriu!

Niciun comentariu:

 

Premianţii fără premii

search

Joia, la 17:00, se aude la radio

Most Reading