Un produs Blogger.

Premianții fără premii

Justiția de ziua ei

miercuri, 3 iulie 2013

Astăzi sărbătorim, dacă putem spune așa, Ziua Justiției. Îndoiala mea nu se referă la temeinicia sărbătorii, ci la faptul că nimeni, în afara sistemului instituțional, nu simte astfel, adică un motiv de a se gândi puțin la cei care slujesc în robe. Vor fi mulți care să arunce cu reproșuri, spunând că există și aspecte mai puțin plăcute în ceea ce privește realizarea actului de justiție. Probabil că unii au dreptate, dar cei mai mulți vor fi cei care au pierdut în fața judecătorului posibilitatea de a-și trage spuza pe turta lui. Dincolo de aspectele referitoare la activitatea instanțelor vreau să spun că Justiția, ca sistem, merită sărbătorită, în sensul de a fi încurajată să își facă treaba indiferent de poziția pe care o ocupă părțile în societate.
Am auzit voci care au susținut că de aia e zeița legată la ochi, că e ruptă de realitate și judecă după cum o taie capul. Nu! Simbolul legării la ochi semnifică faptul că judecătorul ar trebui să judece faptele și nu persoanele care se află în fața lui. Se invocă foarte des obiectivitatea de care trebuie să dea dovadă judecătorul. Este de dorit, dar nimeni nu este obiectiv într-o doză suficientă încât deciziile să fie adoptate în regim de funcționare al unei mașinării. Echilibrul este ceea ce ar trebui să cerem judecătorilor atunci când analizează probele de la dosar. De fapt, echilibru trebuie să solicităm tuturor. Mai spunea cineva că se greșește în instanțe... E posibil să fie așa, de aceea există dublu grad de jurisdicție și căile ordinare și extraordinare de atac. Este puțin probabil ca mai mulți oameni să greșească în același mod.
Sistemul de drept este guvernat de trei principii fundamentale care, dacă ar fi respectate, ne-ar aduce în situația de a nu mai avea nevoie de Justiție:
- a trăi în mod onest
- a nu leza pe altul
- a da fiecăruia ceea ce i se cuvine.
Întrebarea este cât de mult le respectărm pe toate astea? În majoritatea cazurilor se respectă, uneori nu sunt descoperite faptele, iar alteori suntem martorii sancționării altora.
Le urez la mulți ani slujitorilor Justiției și să aibă putere de a rămâne drepți, pentru că e greu într-o societate care se reașează, iar valorile se reconfigurează, să rămâi neafectat.

Niciun comentariu:

 

Premianţii fără premii

search

Joia, la 17:00, se aude la radio

Most Reading