Un produs Blogger.

Premianții fără premii

Guvernul patron şi sindicaliştii electori

vineri, 17 mai 2013

Teoretic, lupta sindicală are ca scop apărarea intereselor angajaţilor în faţa patronatului. Indiferent că este vorba de un privat sau de stat, angajatorul stă faţă în faţă cu sindicaliştii şi negociază. În ceea ce-i priveşte pe bugetari, aici lucrurile au alte dimensiuni. Dar, una peste alta, statul se regăseşte în toate ecuaţiile, fie în calitate de angajator, fie pentru a reglementa salariul minim. An de an se discută şi se bat în cuie tot felul de programe de proteţie socială. Dar, numai în ultimul an de mandat, Guvernul, indiferent de culoarea lui politică, a răspuns mai substanţial în faţa cererilor sindicale. E adevărat că odată cu apropierea alegerilor sindicaliştii devin mai vocali şi mai efervescenţi. Astfel, Executivul răspunde mult mai uşor unor revendicări de ordin salarial când are deasupra capului sabia alegerilor care bat la uşă. Tot scrutinul este şi argumentul folosit de sindicate pentru a pune presiune pe clasa politică să găsească soluţii şi surse de finanţare pentru a acoperi creşterile veniturilor realizate din muncă.
Este un joc pe care actorii îl trec sub tăcere, dar în care se angajează până la epuizare. Nu sunt de neglijat voturile câtorva milioane de sindicalişti. Bătălia electorală se dă, în prima fază, la masa negocierilor cu sindicatele. În funcţie de abilitatea fiecărei părţi de a-şi apăra interesele, câştigul, fie el capital electoral în cazul partidului aflat la guvernare, fie iluzia unei sume adăugate la salariu, îi va face pe unii să zâmbească şi să plece acasă cu sentimentul că „i-a făcut” pe ceilalţi.
Realitatea este că, de fapt, ne păcălim unii pe alţii! În locul învârtitului în jurul cozii este de preferat ca sindicaliştii să pună presiune pe guvernanţi din prima zi de mandat, iar cei aleşi să administreze ţara ar fi bine să aşeze pe principii sănătoase economia, pentru ca şi veniturile, bugetare desigur, să permită un salariu decent.
Şi ar fi interesant ca bătălia sindicatelor, printre altele, să se dea pentru respectarea dreptului la muncă şi nu la grevă.

Niciun comentariu:

 

Premianţii fără premii

search

Joia, la 17:00, se aude la radio

Most Reading