Un produs Blogger.

Premianții fără premii

Egosim de 1 iunie

vineri, 31 mai 2013

Da, asta e părerea mea şi nu mi-o poate schimba nimeni. Cel puţin pentru moment. 1 iunie arată încă o dată în plus egoismul de care dau dovadă oamenii mari. Ei au stabilit că Ziua Copilului trebuie sărbătorită şi tot ei stabilesc cum. Aniversaţii sunt întrebaţi, dacă e să fie aşa, doar în treacăt, pentru ca nu cumva maturul să dezvolte un complex de vinovăţie. O să fie, bănuiesc, mulţi care vor sări în sus şi mă vor certa. Dar să o luăm metodic.
Prima dată, înainte de a fi, el, minunea, copilul adică, cei doi, iubindu-se mai mult decât platonic şi în mod repetat vor descoperi că se pricep tot mai bine la chestiunea asta. La iubit adică! Şi dăi şi luptă, şi luptă şi dăi şi tot aşa până când unul dintre zice: "hai să facem şi noi un copil, să avem şi noi, unul măcar!". Nu cred că este cineva care să spună că şi-a dorit copilul pentru că a vrut să aducă un suflet pe lume pentru cel nou. Oamenii vor să aibă copii, Să aibă ei, nu să crească un copil, să formeze un caracter. Desigur, în funcţie de personalitatea părinţilor, de educaţia lor, de nivelul intelectului toate aceste obligaţii ulterioare sunt însuşite, asimilate şi, în majoritatea cazurilor, respectate.
Pe măsură ce micuţul creşte, el va trebui să răspundă unor cerinţe din partea celor care i-au dat viaţă pe considerentul că "eu ştiu mai bine ce e bine pentru tine!" sau "eu te-am făcut, eu te omor!". Sigur că pruncul trebuie ghidonat în funcţie de veleităţi, trebuie oprit de la activităţile periculoase, dar astea, spun psihologii, trebuie făcute în aşa fel încât copilul să se simtă un partener respectat al actului decizional. În majoritatea cazurilor copiii sunt executanţi ai ordinelor primite, iar cel care cârâie riscă o scaltoacă după ceafă. De sărbători, la momentele festive din viaţa lui, copilul este îmbrăcat după gustul părinţilor. Unii sunt transformaţi în sorcove, li se pun costumaţii amuzante sau se creează situaţii comice pentru ca, nu-i aşa!?, adulţii să râdă până se ţin cu mâinile de burţi.
În vacanţe, copiii merg acolo unde credem noi, "ăia marii", că e bine. Îi dăm la meditaţii, vrem să facem din ei artişti, fotbalişti, valori recunoscute cu orice preţ, chiar şi cu preţul copilăriei lor.
Se investeşte în copii pentru ca ei să fie capitalul infatuării părinţilor.
Dar vine 1 IUNIE când îi sărbătorim. Tot noi pe ei şi tot cum vrem noi. Ei sunt obligaţi să participe la activităţile pe care le stabilim noi, la orele care ne convin nouă. Ei trebuie să fie ascultători.
Ah... am uitat! Pozăm şi noi frumos, mergem la casele de copii să le ducem cadouri. Dar e musai cu alaiul de ziarişti în spate, pentru că altfel ce bucurie mai au micuţii dacă nu ne văd la televizor cum le-am dat cadouri.
Bine, ăsta e doar un gând...
Realitatea...
Şi, totuşi, ei sunt care ne fac să ne simţim vii. Ne împrumută stelele din ochii lor, soarele de pe feţe şi inocenţa sufletelor lor. Dar le maculăm repede, pentru că la anul iar vom fi cadorisiţi.

La mulţi ani, dragi copii, şi să ştiţi că părinţii vă iubesc!


Un comentariu:

Emilia spunea...

Din pacate ai dreptate!
Sa ai un copil nu mai este o prioritate...prioritar a devenit sa ai o casa, mai aratoasa decat a vecinului, daca se poate, o masina, mai mare si mai puternica decat cele din parcarea blocului( e absolut obligatoriu sa fii invidiat de cei din jur!), o cariera( de preferinta una din care sa castigi cat mai mult, muncind cat mai putin si, daca e posibil, sa si "pice" cate ceva)...Abia la urma de tot vine si "hai sa facem un copil!" Nu pentru ca ne iubim, nu pentru ca e o completare fireasca a unei familii, nu pentru ca ne dorim sa fie un suflet in plus in casa aia frumoasa, ci pentru ca asa are toata lumea...si apoi vine tot sirul de greseli: il facem, asa, ca toata lumea, il crestem, tot dupa modelul "lumii"...Inerent, intr-un anumit punct al vietii lui, acel pui de om nu se mai potriveste in tiparul pe care l-a croit lumea pentru el! Si-atunci, parinti neputinciosi si ramasi in pana de "modele" ridica din umeri: "nu stiu ce sa ma mai fac cu el!" Uita ca cel care ar putea sa le ofere solutia e chiar impricinatul, copilul, adolescentul pe care au incercat sa-l inghesuie intr-o matrita, pe care l-au intins in patul lui Procust, si nu a incaput...si s-a revoltat!
Ne acuzam copiii, adolescentii, tinerii, ca nu gandesc, ca nu muncesc, ca nu...nu facem decat sa-i acuzam de greselile noastre ca parinti! Nu-i invatam si nu-i lasam sa gandeasca, sa faca alegeri, sa greseasca singuri si sa lupte pentru a-si repara greselile...ii imbracam pe toti la fel si apoi ii acuzam ca se imbraca aiurea, ii sarbatorim asa cum am vrea noi sa sarbatorim, le cumparam masini scumpe si "tari" si apoi plangem cand, in cel mai fericit caz, fac masina zob, daca nu si mai rau...
Ne transformam copiii in ceea ce am vrea noi sa fim, in loc sa-i lasam, pur si simplu, sa fie, sa creasca, sa devina! Pe cei care se revolta ii pedepsim...cei care incearca sa iasa din tipare sunt tratati ca niste infractori....Uitam sa-i intrebam ce vor si cum vor, uitam ca nu ne putem trai viata prin ei, uitam ca sunt partenerii nostri de drum, nu un alter ego al nostru!
Din pacate, ai dreptate! Ne transformam copiii in maimute sociale, si-apoi ne plangem ca sunt toti la fel!

 

Premianţii fără premii

search

Joia, la 17:00, se aude la radio

Most Reading