Un produs Blogger.

Premianții fără premii

Cum rămân fără apă cei care plătesc!? Simplu!

joi, 23 mai 2013

Dreptul de proprietate are, printre altele, și niște obligații corelative, care trebuie să fie respectate. Astfel, proprietarul unui bun trebuie să achite taxele și impozitele aferente bunului respectiv, dacă acesta intră în baza de impozitare, să uzeze de dreptul de proprietate în limite rezonabile, pentru că și abuzul de drept este tot o ilegalitate. În teorie s-a consacrat principiul că libertatea unui individ se termină acolo unde încep libertățile celorlalți. Apoi, proprietarul, titularul dreptului respectiv, trebuie să se îngrijească de obiectulmaterial al dreptului său, adică de bunul respectiv, de entitatea materială. Să și-o apere, să atragă atenția că nu permite să-i fie îngrădită folosința și nici tulburată posesia bunului și să ceară statului să-i apere dreptul în cazul în care acesta i-a fost îngrădit, restrâns sau anihilat în mod abuziv.
În ultima perioadă tot mai mulți cetățeni reclamă faptul că li s-a sistat furnizarea apei potabile deși ei au plătit la zi utilitățile consumate. Furnizorul spune că el are datorii la apa furnizată. Astfel că, după mai multă vreme, ApaProd a ales, ca măsură extremă sistarea apei. O situație foarte neplăcută. Dar care este situația!?
Bunii platnici sunt într-o situație pe care este greu să o înțeleagă și cu atât mai puțin să o accepte. Au plătit, dar sunt pedepsiți. Cum este posibil așa ceva!? Agentul economic are contract de furnizare a apei potabile cu asociația de proprietari. El facturează asociația care, la rândul ei, calculează cotele de plată pentru fiecare apartament în parte. De aici apar alte două situații: fie administratorii încasează banii de la proprietari și nu achită facturile mai departe, fie sunt restanțieri care nu plătesc cu anii.
În cazul în care proprietarii au suspiciuni cu privire la modul în care le sunt administrați banii sau reprezentate interesele au dreptul să ceară conducerii asociației explicații. Dacă suspectează comiterea vreunei infracțiuni trebuie să ceară organului de cercetare verificarea activității administratorului.
De asemenea, atunci când se constată că sunt restanțieri la plata taxelor comune nu este de preferat pasivitatea. Ar trebuie să se ceară administratorului, pentru că de aia este plătit, să urmărească încasarea sumelor respective în termenele stabilite.
Proprietarii trebuie să mai știe că la fiecare Consiliul Local funcționează un serviciu care are în competență îndrumarea și verificarea activităților asociațiilor de proprietari. Dar și acolo există niște oameni destul de plictisiți sau bine ancorați în interese cu administratorii sau președinții de asociație astfel că activitatea asta de îndrumare și control este una fictivă, prezentă în actele funcționarilor, dar care, în teren, nu se simte deloc.
Și uite așa, oamenii care sunt buni platnici cad victime ale pasivității proprii - generată de lipsa de timp, de lipsa simțului civic sau de neatenție sau poate toate laolaltă -, a indiferenței celor din serviciile organizate pe lângă Consiliile locale, a miserupismului administratorilor și a lipsei de preocupare a unor autorități publice locale, care ar trebuie să găsească și să implementeze soluții tehnice pentru branșamente individuale, astfel încât să fie sancționați prin sistarea serviciului numai cei rău platnici.
Cred că trebuie pus punct sistemului care permite șmecherilor să nu plătească și hoților să fure.

Niciun comentariu:

 

Premianţii fără premii

search

Joia, la 17:00, se aude la radio

Most Reading