Un produs Blogger.

Premianții fără premii

PREMIANȚII FĂRĂ PREMII – ediția a 21-a

joi, 13 martie 2014

Florentina Marincu, sportiva anului
Este o mândrețe de fată și la propriu și la figurat. Când o ai în fața ochilor redescoperi pofta de viață datorită elanului tineresc, al avântului specific acestei vârste adolescentine. Muncește de foarte mulți ani și o face cu abnegație. Spunea cu ceva timp în urmă că dorește să continuie pe drumul pe care a pornit și că țintește performanțe de excepție. A ajuns să fie în top, să fie cea mai bună, să reprezinte România cu cinste în competițiile internaționale. Pentru sâmbătă, 15 martie 2014, premiantul va fi domnișoara Florentina Marincu, cel mai bun sportiv al județului Hunedoara. Vine să o cunoaștem și să o admirăm, iar noi mergem să-i mulțumim pentru că ne face cinste prin munca și rezultatele ei. Ea a oferit societății, acum societatea, prin dumneavoastră, îi mulțumește ei. Aveți ocazia s-o cunoașteți, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care-i vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind sâmbătă, la ora 11.00, în fața statuii lui Decebal din centrul Devei.
A muncit mai bine de şapte ani şi s-a antrenat inclusiv pe-o pistă de cauciuc improvizată dintr-o bandă veche de transport de minereu, ori pe holurile lungi ale Colegiului Naţional Sportiv Cetate. În luna iulie a anului trecut a devenit dublă campioană mondială (la cadeţi) la săritura în lungime şi triplu salt, la Doneţk, în Ucraina. A fost singura atletă care a câştigat două medalii mondiale de aur la Campionatul Mondial de Atletism, iar la săritura în lungime a egalat recordul personal, naţional şi european de la acea vreme.

În şcoala generală (clasa a patra) a ajuns pentru prima dată în viaţa ei pe pista unui stadion. O banală competiţie de atletism la startul căreia se mai aflau şi alţi colegi de-ai ei. I-a întrecut pe toţi fără prea mari probleme, iar Nicolae Alexe (actualul său antrenor) a pus ochii pe ea. Interesant e că părinţii n-au prea fost de acord cu propunerea profesorului ca „Flori” să facă atletism. Începuse bine şcoala, se afla printre primii din clasă, chiar dacă părinţii făceau eforturi ca ea să vină zilnic la Deva, de la Şoimuş.

Din acel moment, Nicolae Alexe i-a devenit, ca în cazul multor altor antrenori, ca şi un tată. S-a ocupat atent de ea, a explotat la maximum calităţile sale şi după ceva mai bine şapte ani de muncă intensă şi antrenamente zilnice s-a bucurat la titlurile mondiale. Mai ales că ele s-au conturat pe pista de cauciuc improvizată din curtea şcolii (care a dispărut, între timp din peisaj, administraţia locală a reuşit să facă o pistă de tartan la standarde câte de cât ok), ori pe holurile şcolii, acolo unde se pregăteau în sezonul rece. Şi pe aleeile din parc, acolo unde şi-a îmbunătăţit condiţia fizică.

A luat medalii cu duiumul la întrecerile interne, fie că a fost vorba de competiţii Indoor sau Outdoor, aşa că a atras repede atenţia reprezentanţilor Federaţiei. Anul trecut, cel mai bun din carieră, a pariticipat la Mondiale, la Europene şi la Balcaniadă. Aurul a venit în porţie dublă în primul şi în al treilea caz. Imediat după aceea a venit şi recunoaşterea locală, a devenit cel de-al 97-lea „Cetăţean de Onoare” al oraşului şi a primit 1.000 de lei de la Primărie şi 1.000 de lei de la Consiliul Judeţean. Cel mai tânăr sportive (are doar 17 ani) şi prima atletă care primea un astfel de titlu. Apoi şi consilierii locali de la ea de acasă, din Şoimuş, au răsplătit-o. Iar diplomei de „Cetăţean de Onoare” i-au adăugat şi 10.000 de lei! Primii bani câştigaţi de ea. Cu banii pe care i-a câştigat şi-a luat haine, un telefon performant, şi-a remobilat camera şi a cumpărat, pentru mama, o maşină de spălat. „I-am dat şi fratelui meu mai mare ceva, le-am dat şi alor mei… Am vrut să fac ceva cu banii aceştia, să ştiu că am rămas cu ceva”.

Spre finalul anului a fost numită cea mai bună sportivă din Balcani, a ocupat locul trei în ierarhia naţională organizată de Federaţia Română de Atletism şi primul în topul anual întocmit de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Hunedoara.

Anul acesta se pregăteşte intens pentru Mondialele din Statele Unite ale Americii. A început incredibil anul competiţional: record naţional şi european de Junioare I la săritură în lungime şi încă unul naţional la 60 de metri, la tineret. Este unul din sportivii din noua generaţie despre care se crede că are mari şanse la o medalie olimpică la Rio, în 2016 – deziderat al Florentinei de altfel.
Informații oferite de Claudiu Sav

Despre proiectul „Premianții fără premii”
E vremea să facem ceva.
A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă
de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.
Probabil vă întrebați cine sunt acești premianți și de ce nu au premii. Ei sunt oamenii de lângă noi pe care toți îi văd și nimeni nu-i "ascultă". Tăcuți duc România mai departe. Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor fără ca ei să fie cunoscuți. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi. Nu vor premii, nu au primit, nu știu că munca lor e prețuită de ceilalți și de aceea trebuie să le spunem asta.
Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi necunoscuţilor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.
Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.

Niciun comentariu:

 

Premianţii fără premii

search

Joia, la 17:00, se aude la radio

Most Reading