Un produs Blogger.

Premianții fără premii

Chestiuni principiale

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

Judecătorii au ca principală atribuţie respectarea modului în care trei principii sunt respectate de către fiecare membru al societăţii. A trăi în mod onest, a nu leza pe altul şi a da fiecăruia ceea ce i se cuvine - acestea sunt ideile de bază transmise de la romani încoace pentru fiecare societate, indiferent de forma ei de organizare. Încălcarea unei prevederi legale sau contractuale care ocroteşte principiile sus amintite dă naştere unui raport juridic conflictual. Aceste poate fi rezolvat, atunci când legea permite, în mod direct sau prin intervenţia magistratului care constată şi dispune repararea unui prejudiciu sau înlăturarea unei stări de pericol, pe lângă aplicarea unei sancţiuni, atunci când legea impune acest lucru.
Sigur că intotdeauna unul dintre justiţiabili va fi nemulţumit de decizia judecătorului. Cert este că şi judecătorul are plusurile şi minusurile lui. Atunci când greşeşte se poate angaja şi răspunderea acestuia pentru modul în care-şi desfăşoară activitatea. E normal să fie aşa! Cum tot la fel de normal este ca el, magistratul să lucreze cu instrumente adaptate nevoilor sociale, economice şi politice ale societăţii, în funcţie de gradul de dezvoltare a acesteia. Modificări legislative făcute pe genunchi de politicieni, care nu ţin cont de sistemul legislativ în care noul act normativ trebuie să se integreze şi cu care trebuie să interfereze, dau naştere unor situaţii aproape imposibil de rezolvat. Judecătorul nu are voie să spună că nu poate judeca o cauză pe motiv că nu are lege la îndemână sau că asta e proastă. Legea, dacă există trebuie respectată!
Criticile aduse judecătorilor probabil că sunt justificate în măsura în care sunt susţinute cu argumente şi probe. Nemulţumiţi suntem mulţi în ţara asta. Chiar şi ei, judecătorii, au nemulţumiri. Şi aşa nemulţumiţi nu au ieşit în public să spună cum să se facă legile, să fim atenţi la deteriorarea sistemului de valori ocrotite prin sistemul de drept sau să îşi dea cu părerea despre modul în care trebuie făcuţi papucii sau cum se conduc... bărcile! Când au nevoie de informaţii care le exced competenţele profesionale apelează la experţi. Politicienii!?...

Niciun comentariu:

 

Premianţii fără premii

search

Joia, la 17:00, se aude la radio

Most Reading